Individueel lidmaatschap Filosoferen op School

Individueel abonnement voor de materialen en documentatie van filosoferenopschool.nl, bestemd voor zzp’ers in onderwijs, cultuureducatie, kinderfilosofie en kindercoaching. Je hebt daarmee toegang tot alle les- en gespreksmaterialen en kunt optimaal gebruik maken van de maandelijkse themakalender en de leerlijnen. Daarnaast kun zelf zoeken naar passende materialen bij eigen gespreksonderwerpen, projecten of thematisch onderwijs. Je hebt eveneens […]

Taaldans

Jonge kinderen zijn in essentie beweging. Beweging, met name dans, biedt volgens wetenschappelijk onderzoek onnoemelijk veel voordelen. Zowel voor de kinderen als voor de jonge-kindprofessionals zelf. Tijdens zijn juni lezing “Actieve kinderen zijn blije kinderen” in Amsterdam, haalde Beweegprofessor Scherder verschillende wetenschappelijke onderzoeken aan. “Veel mensen weten niet dat je tijdens het bewegen ook aan […]

Jouw planeet

Deze les duurt max 1 uur. Er is een mogelijkheid om deze les te verlengen in overleg met een bijpassende opdracht.
Wat is er te zien op jouw planeet? Welke kleur heeft jouw planeet? Hoe groot is jouw planeet? Allemaal vragen die deze workshop persoonlijker maken voor de kinderen. Met materialen zoals gekleurd papier, lijm, stiften en verschillende soorten krijtjes kunnen de kinderen hun eigen planeet maken. Het doel is dat alle planeten van de kinderen […]

Weerspiegeling

Aan de hand van foto’s bekijken we hoe een weerspiegeling in water eruit ziet. Wat verandert er aan het originele beeld? Hoe zou je dit kunnen bereiken met verf? De kinderen ontworpen vervolgens zelf met behulp van gekleurd papier, in de vorm van een collage, een rijtje huizen. Deze huizen schilderen ze in spiegelbeeld na.

T-shirts bedrukken

1 tot 1,5 uur
De kinderen markeren met breed tape een vak op een t-shirt, waarbinnen ze met smaller tape een patroon afplakken. Vervolgens rollen ze dit vak in met textielverf, trekken ze de tape er weer af en brengen ze opnieuw tape aan voor een tweede kleur. Deze workshop is een feestelijke en creatieve activiteit is om schoolbreed […]

The Battle – theaterworkshop

60 minuten
In de workshop “The Battle” ga je vooral aan de slag. Uit met het hoofd, aan met het lijf! Leerlingen en docenten krijgen inzicht in het theater maken met elkaar, met de klas. Zo ontdek je een ander talent!

Het kabouterpad op Tiengemeten

Het kabouterpad verbindt het Rien Poortvlietmuseum met het Landbouwmuseum. Met behulp van het kabouterboekje wordt de route afgelegd. Bij elke kabouter die de leerlingen passeren krijgen zij een opdracht. Zijn alle opdrachten vervuld, dan gaan de kinderen naar huis met een heus kabouterdiploma. Deze activiteit is gratis. Er zijn knapzakjes met inhoud te koop om […]

Picasso Portret

Deze les duurt max 1.5 uur.
Geïnspireerd op de kunstenaar Pablo Picasso gaan we aan de slag met verschillende materialen zals karton, tijdschriften, stiften en meer! Met deze materialen kunnen de kinderen zelf hun gezicht samenstellen en invullen met patronen, kleuren en vormen uit tijdschriften of eigen fantasie. Deze les kan verlengd worden door met klei aan de slag te gaan […]

Speksteen bewerken

Speksteen is een zachte steensoort, die gemakkelijk met raspen en vijlen bewerkt kan worden. De kinderen mogen zelf een mooie steen uitzoeken. Deze kunnen ze omtoveren tot een gladde geluksteen, een hanger of een mooi beeldje.

Schoollidmaatschap Filosoferen op School

Jaarabonnement voor scholen voor de materialen en documentatie van filosoferenopschool.nl. Je hebt daarmee toegang tot alle les- en gespreksmaterialen en kunt daarmee optimaal gebruik maken van de maandelijkse themakalender en de leerlijnen. Daarnaast kun zelf zoeken naar passende materialen bij eigen gespreksonderwerpen, projecten of thematisch onderwijs. Je hebt eveneens toegang tot de cursusdocumentatie met achtergrondinformatie […]

Streetdance VO

60 of 90 minuten
De leerlingen leren na een stevige warming-up een toffe en stoere choreografie aan zoals je die ook ziet in videoclips. De workshop wordt gegeven in de dansschool van DancingWise, L.J. Costerstraat 7 te Oud-Beijerland.

Bijscholing

Het is belangrijk om je als kunstenaar, kunstdocent en cultuuraanbieder te blijven ontwikkelen en vernieuwen. Bijscholing is voor zzp’ers misschien minder eenvoudig en vanzelfsprekend dan voor organisaties. Toch zijn er veel mogelijkheden om zowel vakinhoudelijk als zakelijk je deskundigheid te vergroten. Ook bestaan er subsidies om jouw ontwikkeling (deels) te financieren. Onderstaand vind je een overzicht.

Werktuig PPO
Bij Werktuig PPO kun je een aanvraag indienen tot medefinanciering van je PPO, je Permanente Professionele Ontwikkeling in de culturele of creatieve sector. Je kunt zelf kiezen welke opleiding, cursus of begeleiding voor jouw van belang is. Zie www.werktuigppo.nl.

LKCA
Het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst zet zich in om de aandacht voor cultuureducatie, cultuurparticipatie en de toegankelijkheid van cultuur te vergroten. Hier is veel gedegen kennis te vinden over cultuureducatie. LKCA organiseert (online) bijeenkomsten voor bijscholing en kennisdeling. Zie www.lkca.nl/agenda.

Cultuur+Ondernemen
Een kennisplatform voor ondernemerschap in de culturele en creatieve sector. Voor kunstenaars en creatieve makers, maar ook voor zakelijk leiders, medewerkers, bestuurders en toezichthouders. Diverse mogelijkheden voor advies, begeleiding en leningen. Zie www.cultuur-ondernemen.nl.

Kunstgebouw Academie
Kunstgebouw adviseert en ondersteunt culturele organisaties in Zuid-Holland op het gebied van cultuuronderwijs en cultuurparticipatie. Kunstgebouw biedt diverse vormen van scholing aan om de professionaliteit van cultuuraanbieders ICC’ers te vergroten. Zie www.kunstgebouw.nl.

KCR
KCR is het Rotterdams kenniscentrum op het gebied van cultuuronderwijs en – educatie. KCR biedt scholing en training voor professionals uit zowel het onderwijs als de cultuursector.
Zie www.kc-r.nl.

Gezamenlijk bijscholing

Binnen ons Netwerk Cultuureducatie Hoeksche Waard organiseren we graag bijscholing die voor de meeste netwerkleden relevant en interessant is. Zo volgden we in 2018 gezamenlijk een training ‘Fondsenwerving voor cultuuronderwijs’ door Mocca Amsterdam en in 2019 een social media-training door Ingka Communicatie. Tijdens de Cultuurdate 2021 werd onze kennis over de betekenis van cultuureducatie voor de hersenontwikkeling van kinderen bijgespijkerd door Mark Mieras.

Netwerkleden kunnen zelf initiatief nemen tot het organiseren van gezamenlijke bijscholing. Via CmK zijn vaak nog mogelijkheden voor financiële ondersteuning. Neem hiervoor contact op met de werkgroep: werkgroep@cultuureducatiehw.nl.