Coco kan het

Vandaag is de grote dag. Alle babyvogels gaan voor de allereerste keer vliegen. Maar Coco durft niet. Ze wil veilig in haar nestje blijven, bij mama. Misschien wil Coco wel als wij haar helpen? Ga je mee op avontuur? Een gezellige, interactieve voorstelling, met fijne klanken en gezellige liedjes. Bekijk ook dit filmpje.    

Mission Symphonic – Kraak de code

Na drie succesvolle Mission Symphonics is het tijd voor een nieuwe editie vol met nieuwe muziek en een nieuw spannend verhaal, zowel online als offline in de zaal. Iets met het kraken van een muzikale code… Met het muziekproject Mission Symphonic maken leerlingen van groep 7/8 kennis met de wereld van de klassieke muziek. Samen […]

Feest

In een flat in de stad wonen de vijf beste vrienden van Winston. Hij is op weg om bij ieder een uitnodiging in de brievenbus te doen voor zijn speciale Maan Feest. Nu maar hopen dat al zijn vrienden komen… In samenwerking met het Wereldmuseum maakt het Rotterdams Philharmonisch Orkest de voorstelling FEEST! We stappen […]

Liedjes uit de Oude Doos

In deze voorstelling worden oude kinderliedjes afgestoft en weer tot leven gezongen. Een ensemble van Rotterdams Philharmonisch Orkest laat samen met behulp van de online methode van ZangExpress de kinderen uit de onderbouw meezingen met bekende en minder bekende kinderliedjes uit diverse landen. Dora en haar muzikale verhuizers zijn bezig met een oud dametje te […]

Museumbezoek Het Land van Strijen

Streekmuseum Het Land van Strijen ontvangt graag schoolklassen voor een leuke, gratis rondleiding. Boek je gratis busritje via het Streekbusmuseum via het CmK: hwagemakers@debhw.nl. De gemeente Hoeksche Waard biedt iedere school één ritje per schooljaar aan met de museumbus.

Vos en Haas in gevaar – Houtjetouwtje

Een verfilming van de theatervoorstelling over Vos en Haas, compleet met digitale lesopdrachten. Gewoon op het digibord in de klas! Haas leest een prachtig sprookjesboek. Terwijl zij droomt van een prins die haar komt redden, wil Vos met haar spelen. Maar Haas is diep verzonken in haar verhaal en stuurt Vos naar Ever. Ever weet […]

Poppentheatercabaret – Poppentheater Jacobus Wieman

Handje de handschoen, Bout Big en Klier de gier, ze spelen allemaal hun eigen(zinnige) rol in deze cabareteske poppentheatervoorstelling. Op humoristische en onderhoudende manier laat poppenspeler Koos Wieman iedere pop als typetje tot leven komen en laat daarmee zien welke poppenspel technieken er bestaan. De marionet Heks sluit de rij in deze fantasierijke voorstelling. Het […]

Peter Peper – IJsbeerINC. en Hotel Modern

Milan en Yalan willen graag een ‘rijsttafel’ maken, maar weten niet hoe… Wat nu? Plotseling verschijnt Peter Peper, een piraat uit lang vervlogen tijden. Hij neemt hen mee op reis door de tijd. Ze varen over woeste oceanen, raken de weg kwijt en spoelen aan op het eiland Banda. Ze klauteren over rotsen van gember […]

De Wondertuin – Theater Stof

Verwonder en ontdek mee in een tuin waarin alles groeit… In de wondertuin groeit en beweegt alles mee op het ritme van de natuur. Vogels vliegen over, een rups knabbelt aan een blaadje, een plantje steekt voor het eerst zijn hoofd voorzichtig boven de grond uit en verandert langzaam in een grote, geurende bloem. Maar […]

Cultuurmix 2021-2022

Met de Cultuurmix bieden we scholen jaarlijks drie zorgvuldig samengestelde programma’s uit het lokale aanbod cultuureducatie in de Hoeksche Waard. Elke Cultuurmix concentreert zich op twee culturele competenties, zoals beschreven in de Culturele Kieswijzer. Daardoor is het mogelijk om door de schooljaren heen de culturele competenties van leerlingen in de breedte te ontwikkelen of juist te verdiepen.
Het workshopprogramma is te combineren met een excursie- en voorstellingsprogramma, of met een tweede workshopprogramma. Daarnaast is altijd mogelijk een programma op maat te maken met behulp van de Culturele Kieswijzer van het Netwerk Cultuureducatie Hoeksche Waard.

Onderstaand lees je meer over de verschillende programma’s:

Cultuurmix 1: workshops op scholen, schoolvoorstellingen, museum- en concertbezoek.

Cultuurmix 2: een online programma met workshops via het digibord, theater- en concertregistraties en online museumtours.

Cultuurmix 3: een speciaal aanbod voor het speciaal (basis)onderwijs.

Je vraagt de Cultuurmix van je keuze aan via de bestelknoppen op deze pagina. Heb je vragen? Neem dan contact op met Helma Wagemakers van CmK: HWagemakers@debhw.nl.

Cultuurmix 1

Cultuurmix 1 richt zich op de competenties ‘Creatief denken’ en ‘Presenteren’ en wordt door de aanbieders uitgevoerd op de scholen.

Competentie Creatief denken: ontwikkelen van het onderzoekend vermogen
De leerlingen gebruiken hun denkvermogen en zintuigen om een voorwerp, onderwerp of gebeurtenis grondig te verkennen. Ze experimenteren met verschillende concepten, begrippen, materialen en technieken. Ze doorlopen het proces van opdracht, creatieve denktechnieken, idee-ontwikkeling en focus.

Competentie Presenteren: ontwikkelen van het vermogen om jezelf te laten zien
De leerlingen presenteren hun kunst- of cultuuruitingen aan het publiek. Ze delen vrijmoedig hun gevoelens, ervaringen en ideeën met anderen. Ze lichten toe hoe hun werk tot stand is gekomen.

Programma Cultuurmix 1: workshops op school

GroepActiviteitDisciplineAanbiederKosten
1-2Kleuterdans: spelenderwijs bezig zijn met verschillende muziekstijlen,
dansimprovisatie en fantasie.
DansStudio Gwendolyn€ 100,- per groep
3-4Vrije vogels: experimenterend met waskrijt en waterverf maken we
de prachtigste vogels, of sluiten aan op een thema van de school.
BeeldendEcht Zelfgemaakt€ 100,- per groep
5-6Er was eens: fantaseer een verhaal bij de kostuums uit de koffer en
speel je eigen scène!
TheaterRho Toneel€ 100,- per groep
7-8Oude meesters: verdiep je in de oude meesters uit de beeldende
kunst en word zelf het middelpunt van een kunstwerk.
FotografieStichting Kunstbus€ 100,- per groep

Aanvullend: Schoolvoorstelling theater

GroepVoorstellingAanbiederKosten
1-4Theater Lapstok: ‘Als een tak geen thuis is’ – marionettentheater over verschillen en samenleven.Theaterbureau FrijnsVanaf €600,00 per voorstelling – theaterbureaufrijns.nl
4-8Poppentheater Jacobus Wieman: ‘Poppentheatercabaret’ – over de geheimen van het poppenspel, desgewenst met workshop.Theaterbureau FrijnsVanaf €790,00 per voorstelling – theaterbureaufrijns.nl

Aanvullend: museumbezoek

GroepActiviteitDisciplineAanbiederKosten
1-2Vroeger en nu: ontdek het verschil
tussen vroeger en nu met behulp van
voorwerpen uit verschillende tijden.
ErfgoedMuseum Hoeksche Waard€ 60,- per groep tot 30 kinderen,
€ 3,25 per extra kind.
3-4Zoeken en vinden: verken het buitenhuis
aan de hand van bijzondere voorwerpen.
ErfgoedMuseum Hoeksche Waard€ 60,- per groep tot 30 kinderen,
€ 3,25 per extra kind.
5-6Verzamelen: onderzoek objecten met
de ogen van een conservator.
ErfgoedMuseum Hoeksche Waard€ 60,- per groep tot 30 kinderen,
€ 3,25 per extra kind.
7-8Actie in Oost-Leeuwenstein: een actieve tour
door de geschiedenis van de Hoeksche Waard.
ErfgoedMuseum Hoeksche Waard€ 60,- per groep tot 30 kinderen,
€ 3,25 per extra kind.

Aanvullend: concertbezoek

GroepActiviteitDisciplineAanbiederKosten
1,2,3Liedjes uit de Oude Doos: concert in de Eduard Flipsezaal in de Doelen.MuziekRotterdams Philharmonisch Orkest2,25 per leerling (icm. Cultuurmix)
3 en 4Feest: concert in de Eduard Flipsezaal in de Doelen.MuziekRotterdams Philharmonisch Orkest2,25 per leerling (icm. Cultuurmix)
7 en 8Mission Symphonic: concert in de grote zaal in de Doelen en zangles van ZangExpress op school.MuziekRotterdams Philharmonisch Orkest2,25 per leerling (icm. Cultuurmix)

Cultuurmix 2

Cultuurmix 2 richt zich op de competenties ‘Beleven’ en ‘Reflecteren’ en betreft een online aanbod, bestaande uit een videoworkshops van ca. 20 minuten en een lesbrief voor in de klas.

Competentie Beleven: ontwikkelen van de verbeeldingskracht
De leerlingen leven zich in in een andere werkelijkheid. Ze kijken, luisteren, voelen en ervaren kunst- of cultuuruitingen. Ze stellen zich open en laten zich raken en inspireren. Ze geven betekenis aan wat ze meemaken.

Competentie Reflecteren: ontwikkelen van het reflectief vermogen
De leerlingen kunnen duidelijk maken wat zij ervaren bij kunst- of cultuuruitingen van zichzelf en anderen. Ze kijken open en kritisch terug en geven betekenis aan hun gedachten en emoties.

Programma Cultuurmix 2: online workshops met lesbrief

GroepActiviteitDisciplineAanbiederKosten
1-2Poppenkast: met Jan Klaassen en Katrijn, een liedje,
gordijntjes en Buurman Boef.
TheaterPoppenkast Marienepien€ 27,25 per groep
3-4Beethoven: beleef de Vijfde Symfonie door te
luisteren en te tekenen.
MuziekMuziekschool Hoeksche Waard€ 27,25 per groep
5-6Verhalen vertellen: luisteren naar een vertelling,
leren over de opbouw en verteltechnieken en zelf presenteren.
Taal en verhaalDe Verhalenschenker€ 27,25 per groep
7-8Poëzie en filosofie: filosoferen naar aanleiding
van een gedicht, om daarna zelf te schrijven.
FilosofieAtelier van de Verbeelding€ 27,25 per groep

Aanvullend: theater- en concertregistraties en online museumbezoek

GroepActiviteitDisciplineAanbiederKosten
1-6Houtjetouwtje: ‘Vos en Haas in gevaar’ – een swingende, spannende voorstelling naar het boek van Sylvia Vanden HeedeTheater:
registratie met digitale les
Theaterbureau FrijnsStarttarief €300,00 + €27,50 per groep
1,2,3Liedjes uit de Oude Doos – om te luisteren en zelf te zingen met ZangExpress.MuziekRotterdams Philharmonisch Orkest€25,00 per groep
1-8Kijk bijvoorbeeld op vangoghmuseum.nl of followamuse.nlBeeldend, erfgoedMuseagratis

Cultuurmix 3

Cultuurmix 3 richt zich op de competenties ‘Kind als kunstenaar’ en ‘Ambacht en instrument’ en is speciaal voor het speciaal (basis)onderwijs.

Competentie Kind als kunstenaar: ontwikkelen van het creërend vermogen
De leerlingen geven hun ideeën, emoties en ervaringen vorm met behulp van diverse kunstzinnige instrumenten, materialen en technieken. Ze volgen de stappen van een creatief proces: van bedenken, experimenteren en maken tot evalueren en verbeteren.

Competentie Ambacht en instrument: ontwikkelen van materiaal- en instrumentkennis en technische vaardigheden
De leerlingen observeren en imiteren de (vak)docent en leren daardoor verschillende instrumenten, materialen en technieken kennen en gebruiken. Ze kunnen deze toepassen in eigen werk. Ze kennen en gebruiken begrippen en vaktermen.

Programma Cultuurmix 3: workshops op school

GroepActiviteitDisciplineAanbiederKosten
Onderbouw
(ca. groep 3-5)
Droedelen: een begeleide tekenactiviteit met veel individuele vrijheid die leidt tot spontane, verrassende tekeningen.BeeldendDoodle.nl€ 100,- per groep
Bovenbouw
(ca. groep 6-8)
Cajòn: slagwerkworkshop op de drumkist.MuziekGroove Industries€ 100,- per groep

Aanvullend: schoolvoorstelling theater

GroepActiviteitAanbiederKosten
KleutersTheater Stof: ‘De Wondertuin’ – beeldende muzikale voorstelling over een tuin waarin alles groeit.Theaterbureau FrijnsVanaf €545,00 per voorstelling – theaterbureaufrijns.nl
3-8Studio Dondersteen: ‘Meneer B. bakt een taart’ – hilarische, absurde en muzikale voorstelling.Theaterbureau FrijnsVanaf €735,00 per voorstelling – theaterbureaufrijns.nl
HB-groepenIJsbeerINC. & Hotel Modern: ‘Peter Peper’ – poppenspel, live-animatie en wereldgeschiedenis in spannend en ontroerend muziektheater.Theaterbureau FrijnsVanaf €790,00 per voorstelling – theaterbureaufrijns.nl

Aanvullend: museumbezoek op maat

GroepActiviteitDisciplineAanbiederKosten
1-2Vroeger en nu: ontdek het verschil
tussen vroeger en nu met behulp van
voorwerpen uit verschillende tijden.
ErfgoedMuseum Hoeksche Waard€ 60,- per groep tot 30 kinderen,
€ 3,25 per extra kind.
3-4Zoeken en vinden: verken het buitenhuis
aan de hand van bijzondere voorwerpen.
ErfgoedMuseum Hoeksche Waard€ 60,- per groep tot 30 kinderen,
€ 3,25 per extra kind.
5-6Verzamelen: onderzoek objecten met
de ogen van een conservator.
ErfgoedMuseum Hoeksche Waard€ 60,- per groep tot 30 kinderen,
€ 3,25 per extra kind.
7-8Actie in Oost-Leeuwenstein: een actieve tour
door de geschiedenis van de Hoeksche Waard.
ErfgoedMuseum Hoeksche Waard€ 60,- per groep tot 30 kinderen,
€ 3,25 per extra kind.
Neem voor speciaal onderwijs contact op voor een aanbod op maat.

Aanvullend: concertbezoek op maat

GroepActiviteitDisciplineAanbiederKosten
1,2,3Liedjes uit de Oude Doos: concert in de Eduard Flipsezaal in de Doelen.MuziekRotterdams Philharmonisch Orkest2,25 per leerling (icm. Cultuurmix)
3 en 4Feest: concert in de Eduard Flipsezaal in de Doelen.MuziekRotterdams Philharmonisch Orkest2,25 per leerling (icm. Cultuurmix)
7 en 8Mission Symphonic: concert in de grote zaal in de Doelen en zangles van ZangExpress op school.MuziekRotterdams Philharmonisch Orkest2,25 per leerling (icm. Cultuurmix)
Neem voor speciaal onderwijs contact op voor een aanbod op maat